Вислови Василя Олександровича Сухомлинського про педагогічну діяльність

  • 1. «Наша робота – це робота серця й нервів, це буквально щоденна й щогодинна витрата душевних сил. Наша праця – це повсякчасна зміна ситуацій, що викликає то посилене збудження, то – гальмування. Тому вміння володіти собою, тримати себе в руках – одне з найбільш необхідних умінь, від якого залежать і успіх діяльності педагога, і його здоров'я. Невміння правильно гальмувати щоденні й щогодинні збудження, невміння володіти ситуаціями – ось що передусім висотує серце, виснажує нервову систему вчителя».
  • 2. «Бути річкою, у якій зливаються гаряче серце й холодний розум, не допускати поспішних, непродуманих рішень - це одна з вічних віток педагогічної майстерності. Зів’яне вона – усі книжні завдання перетворяться в прах».
  • 3. «Дитяче довір’я -, яким би воно не було, – це довір’я істоти, яка прагне до духовного багатства, багатогранності особистого життя – до багатства вражень, думок, естетичних насолод, до багатства спілкування з людьми. Дитині хочеться, щоб хтось старший, мудрий, який має життєвий досвід, узяв на себе турботу про її благо. Бережіть, як неоціненне багатство, це бажання. Поки воно є, шлях до дитячого серця перед вами відкритий».
  • 4. «Я бачу дуже важливе виховне завдання в тому, щоб повсякчас підтримувати, поглиблювати бажання учня бути відкривачем, реалізувати це бажання спеціальними методами роботи».
  • 5. «Дитинство створюється з того, що ми, дорослі, залишаємо у своїх дітях».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«МЕТОД ШЕСТИ КАПЕЛЮХІВ МИСЛЕННЯ» ЕДВАРДА ДЕ БОНО