«МЕТОД ШЕСТИ КАПЕЛЮХІВ МИСЛЕННЯ» ЕДВАРДА ДЕ БОНО

«Метод шести капелюхів» — це один з найдієвіших прийомів з організації мислення, розроблений англійським письменником, психологом і фахівцем в області творчого мислення Едвардом де Боно. Він допомагає розвивати гнучкість розуму, креативність, приймати правильні рішення. 
В основі методу Едварда де Боно знаходиться концепція паралельного мислення. Як правило, те чи інше рішення народжується в зіткненні думок, у дискусії. При такому підході перевагу часто віддають аж ніяк не найкращому з варіантів, а тому, який більш успішно просувався в полеміці.
При паралельному мисленні різні підходи, думки та ідеї співіснують, а не протиставляються.
«Шість капелюхів мислення», в процесі вирішення практичних завдань, допомагають впоратися з емоціями, розгубленістю і плутаниною. «Метод шести капелюхів мислення» допомагає подолати ці труднощі шляхом поділу процесу мислення на шість різних режимів, кожен з яких представлений у вигляді метафоричного капелюха певного кольору. Подібний розподіл робить мислення більш зосередженим і стійким і вчить нас оперувати різними його аспектами по черзі.
Шість «думаючих» капелюхів

Білий капелюх мислення — це режим фокусування уваги на всій інформації, якою ми володіємо: на фактах і цифрах.
Червоний капелюх — капелюх емоцій, почуттів та інтуїції. Не вдаючись у подробиці і міркування, на цьому етапі висловлюються всі інтуїтивні здогадки. Люди діляться емоціями, що виникають при обговорення того чи іншого рішення. Тут також важливо бути чесним, як із самим собою, так і з іншими.
Жовтий капелюх позитиву. Одягаючи його, ми думаємо над перевагами, яке дає рішення, розмірковуємо над вигодою і перспективою ідеї. І навіть якщо ідея на перший погляд не обіцяє нічого хорошого, важливо опрацювати оптимістичну сторону і спробувати виявити приховані позитивні ресурси.
Чорний капелюх –  протилежність жовтою. У ньому  ми повинні мислити критично, критично оцінювати ситуацію, звернути увагу на можливі ризики і таємні загрози, на істотні та уявні недоліки, включити режим пошуку «підводних каменів».
Зелений капелюх — капелюх творчості та креативності, пошуку альтернатив і внесення змін. Генеруйте ідеї, модифікуйте вже існуючі та придивляйтеся до чужих напрацювань.
Синій капелюх — шостий капелюх мислення. Він призначений для управління процесом реалізації ідей та роботи над вирішенням завдань, підведення підсумків та обговорення користі та ефективності «методу шести капелюхів».
Використання «шести капелюхів мислення» має переваги при будь розумовій роботі. При роботі в групі цей метод можна розглядати як різновид мозкового штурму.
До речі, багато міжнародних корпорацій, такі як British Airways, IBM, Pepsico, DuPont, давно взяли на озброєння  напрацювання Едварда Де Боно.
Особливості організації:
Принцип організації інтелектуальної діяльності в режимі технології «Шість капелюхів мислення» полягає в тому, що кожен учасник або група учасників у процесі обговорення проблеми «одягає» капелюх певного кольору і мислить так, як «вимагає» колір одягнутого капелюшка.

                                                                Яка послідовність «приміряння» капелюхів?


Першим слід вислухати Білий капелюх – життя вимагає передовсім ознайомлення з інформацією про предмет обговорення.
Останнім потрібно вислухати Синій капелюх.
Після Чорного варто надати слово Жовтому – це урівноважить думки й оцінки.
Послідовність «виступів» капелюхів іншого кольору підкаже активність учасників обговорення.
Послідовність визначається виходячи зі змісту завдання або проблеми, що необхідно вирішити.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу