10 трендів сучасного навчання

Персоналізація навчання

Гнучкий графік навчання
Зараз кожен навчається може сам підбирати зручний час для занять і навчатися не на шкоду роботі.

Зручне місце для занять
Онлайн-навчання дозволяє переглянути, вивчити матеріал лекцій практично в будь-якому місці - в громадському транспорті, спортзалі на біговій доріжці, будинки під час збирання, в машині, коли стоїте в «пробці».

Індивідуальний підхід до слухача курсу
Даний підхід чудовий тим, що інформація адаптована під потреби студентів і викладач звертається до кожного окремо. Навчання передбачає зворотний зв'язок: будь-який слухач може задати питання спікеру в онлайн-форматі.
В організаціях для персоналізації навчання проводять аналіз, визначаючи потреби кожного учня, виключають області, якими він цікавиться, і виявляють області, в яких потрібно підвищення кваліфікації. Індивідуальний план електронного навчання допомагає організаціям з легкістю скоротити розрив у навичках і демонструє співробітникам їх цінність для компанії.


Сторітеллінг як метод навчання

Сторітеллінг (storytelling) - спосіб донесення інформації аудиторії через розповідь історій з реальними або вигаданими персонажами. В освіті історії хороші тим, що мотивують і спонукають до дії, вони дозволяють пояснити складний матеріал простими словами на конкретних прикладах.

В майбутньому освіту ще більше буде йти в спрощення матеріалу через залучення історій людей, прикладів з фільмів або книг. Однак не всі розповіді - сторітеллінг. Перш за все, історії повинні бути короткими, однозначно трактуватися і перетинатися з життєвим досвідом. Будь-яка історія повинна мати логічне завершення, яке підштовхне слухачів до висновку. Історія повинна бути емоційно насиченою і спонукати слухачів до дій. Важливо якісне оформлення історії у вигляді презентації або відео.


Змагальний характер навчання, або навчання через Challenge

Startup Challenge - онлайн-курси по створенню свого бізнесу. Кращі бізнес-практики країни в досить короткий термін навчають всім тонкощам підприємництва. Організатори курсу представляють корисні матеріали та інструменти для створення свого бізнесу, проводять серію навчальних вебінарів і організовують індивідуальні консультації з менторами.

Ефективність формату величезна. І обумовлена ​​вона, перш за все, особливої ​​змагальної атмосферою процесу навчання. Навчається не просто самостійно вивчає бізнес-планування, він кидає виклик собі і оточуючим, намагаючись вийти в лідери і стати повноправним учасником ринку підприємців. Багато досвідчених бізнес-практики вже відзначили, що Startup Challenge корисний як тим, у кого ще немає ідеї і бізнесу, так і початківцям стартаперам для отримання необхідних знань для розвитку проекту.


                                                                                       Співпраця і соціальне навчання 

Сьогодні соціальне навчання - процес формування знань, умінь і навичок конструктивної взаємодії з людьми на міжособистісному і соціальному рівнях, спрямований на досягнення різноманітних, суспільно значущих цілей.

Головним елементом соціального навчання є взаємодія учнів, мета - вчитися один в одного. Такий процес навчання можна стимулювати, створюючи віртуальні спільноти, форуми, де люди в неформальній обстановці діляться своїм досвідом, проблемами та ідеями їх вирішення. Обговорення матеріалу сприяють кращому його засвоєнню, а також дозволяє оперативно здійснювати зворотний зв'язок і формувати значущі зв'язки всередині колективу.


Навчання в неформальній обстановці, або Co-working

Отримання нових знань - процес виснажливий, тому важливо навчатися в комфортних умовах. В цьому випадку можна вибрати такий формат, як коворкінг (коворкінг (англ. Сo-working) - спільна робота). Він передбачає навчання в зручному місці. Засвоєння знань на дивані, в кріслі, з чашкою чаю або кави вже припало до душі багатьом.
Позитивних сторін у коворкінгу багато. Він корисний тим, у кого є проблеми з дисципліною, кому важко зібратися, адже навколо знаходяться діяльні і перспективні люди, зайняті справою, які обговорюють важливі питання і не дозволяють лінуватися. Така атмосфера не дасть розслабитися і затягне у вир розумового процесу, а отже, різко зросте ефективність і продуктивність. На відміну від онлайн-навчання в домашніх умовах при коворкінг людина не відволікається на сторонні речі, так як це не дозволяє зробити робочий розклад.

                                                                                         Корпоративне онлайн-навчання

Корпоративне онлайн-навчання допомагає гнучко і зручно налаштувати процес навчання в будь-якій компанії, незалежно від її розміру і приналежності до галузі. Це вигідно і маловитратно для компаній, так як співробітників не потрібно відправляти вчитися в інше місто або звільняти від роботи на період підвищення кваліфікації. Більш того, такий формат навчання дозволяє співробітникам отримувати тільки необхідні знання, пропускаючи ту інформацію, яка вже відома.

Навчання за допомогою мобільного телефону

Ринок мобільних навчальних систем в останні роки розвивається посиленими темпами і виходить на новий рівень. З кожним роком з'являється все більше додатків для навчання з розширеними функціоналом. Онлайн-перевірку знань, аудіолекції, навчальні відео та презентації - все це ви можете вивчати, читати, дивитися в зручному для вас місці, в зручний час. Крім того, більшість навчальних порталів адаптували свої сайти до режиму мультіплатформенності і також створили програми для смартфонів, що зробило навчання більш гнучким.

Перевернуте навчання
Перевернутий клас - педагогічна модель, в якій типова подача лекцій і організація домашніх завдань представлені навпаки. Під час традиційних лекцій студенти часто намагаються зрозуміти те, що вони чують в момент мовлення лектора. У них немає можливості зупинитися, щоб обміркувати сказане, і, таким чином, вони можуть втратити важливі моменти, тому що намагаються записати слова викладача.
Перевернуте навчання поєднало переваги традиційної освіти за партами і онлайн-освіти з гаджетами. Використання відео та іншої електронної інформації дозволяє студентам повністю контролювати хід лекції: вони можуть дивитися і переглядати матеріал.
Різниця традиційного і перевернутого навчання в тому, що лекції студенти дивляться вдома у зручний час, а на заняттях в класі виконують практичні завдання в групі разом з лектором та його підказками. При цьому викладач має можливість бачити, скільки часу ви витратили на перегляд лекції, скільки затрималися на тому чи іншому слайді презентації.

Навчання невеликому обсягу матеріалу за короткий проміжок часу, або microlearning

Мікрообученіе (англ. Microlearning) являє собою концепцію отримання будь-якого знання невеликими одиницями за короткий проміжок часу. Найчастіше термін вживається в контексті електронних форматів навчання.

Матеріал подається навчаються невеликими розділами, тривалість яких набагато менше тих, які присутні в онлайн-курсах. Формат подачі інформації різноманітний - інтерактивне відео, подкасти, вікторини та ін. Довжина інформаційних блоків - ключовий фактор мікронавчання. Розбиваючи велику тему на кілька коротких відео, що пояснюють якусь одну зі складових, творці курсів сприяють кращому її засвоєнню. Це має сенс, тому що максимальний рівень концентрації уваги у людини - п'ять хвилин. Такий підхід може застосовуватися в різних областях, в тому числі і при набутті професійних (виробничих) навичок.

                                                                                                          Гейміфікація
Гейміфікація освіти - сильний інструмент для збільшення індексу залученості в освітній процес. Прийом Гейміфікація спрацьовує однаково добре з дітьми і дорослими. У сучасному світі мільйони людей, які грають в комп'ютерні ігри, відмінно уявляють, що таке «рівні», «прокачування», «завдання» («quests»), «нагороди», «досягнення». При цьому можуть абсолютно не розуміти, що від них чекає начальник або як отримати максимум від сервісу.

Існує тенденція в переході від простих рейтингів, рангів, очок досвіду до більш вдумливим інтеграцій ігрових механік в освітні процеси - соціальність, реальні бонуси за досягнення і т.д. Якщо раніше розробники просто бездумно копіювали один у одного елементи, то тепер в наявності більш вдумливий підхід - творці курсів вже розуміють, як працюють механізми прийняття рішень, як виробляються звички, навички, як можна зробити освіту дійсно захоплюючим.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«МЕТОД ШЕСТИ КАПЕЛЮХІВ МИСЛЕННЯ» ЕДВАРДА ДЕ БОНО